Sprookjes bestaan nog !
Er was eens……….een geweldig Nederlands Danskampioenschap G klasse!

Inmiddels al weer geschiedenis, maar …………..als je je ogen dicht doet zit je weer middenin het danssprookje. Het 12e officiële NK voor de G klasse werd op 2 juni in De Coevering in Geldrop gehouden.

Tegen tienen druppelden de eerste groepen binnen in de schitterend ingerichte sporthal De Coevering in Geldrop waar de organiserende plaatselijke dans-club Samen Zijn voor een sprookjesachtige sfeer had gezorgd.

Opening en polonaise
Voorzitter van de Stichting Danssport op maat Nederland, Cor v.d. Stroet, hield zijn welkomstspeech, waarna de Nederlandse driekleur de lucht in ging, gedragen door een van de aangeslotenen bij de SDN, Patrick Lagas, ten teken dat het NK kon beginnen. Meer dan 100 dansparen liepen de zaal in, luid aangemoedigd door de vele meegekomen familie en supporters.

De microfoon was inmiddels in handen van de presentator van dit NK, de onvolprezen en altijd enthousiaste Henk Peter Vos, die het feest en de wedstrijd op zijn eigen prettige en humoristische wijze aan elkaar praatte.

Een aantal Engelse Walsen, Tango’s en Quickstep’s klonken uit de luidsprekers en de dansers hadden de gelegenheid even de vloer “te proeven” en zo de eerste zenuwen de baas te worden.

Uit het niets kwam daar zomaar de bij de doelgroep al bekende Kabouter PLOP de vloer op.

Niemand minder dan onze onvolprezen animator/entertainer Dave Teeuwen, nam iedereen mee in de Kabouter Plop dans en liet de vloer “volstromen” om in zwemvest met de dansers te leren zwemmen op het droge.

1e ronde NK 2018
Tja, en dan was het tijd voor de eerste ronde van het officiële NK 2018. Dit jaar waren Duo- en Combiklassen verder opgesplitst op basis van niveau en werd de onderlinge “strijd” eerlijker.

Een NK zonder deskundige juryleden is ondenkbaar; topnamen uit de Nederlandse danswereld stonden klaar aan de rand van de vloer om de verrichtingen van de deelnemers te beoordelen; Natascha Breurs, Gerben Dokman, Marja de Geus, Jan Postulart en Stella Ponne namen hun zware taak zeer serieus en stonden ingespannen de dansers te beoordelen.

Met een brede glimlach soms op het gezicht zagen zij hoe de paren, verdeeld in series, die allemaal spookjesnamen hadden (o.a. de Oranje Gelaarsde Katten, de Groene Dwergen, de Witte Sneeuwwitjes enz.), hun best deden.

Lucille Award
Al vele jaren wordt deze Award uitgereikt. Genoemd naar TV persoonlijkheid Lucille Werner, die de eerste ontvanger was en naamgever van de prijs, hebben al vele bekende Nederlandse BN’ers deze Award in ontvangst mogen nemen w.o. naast Lucille, ook Dirk Kuijt, Johny de Mo, Paul de Leeuw en in 2017 TV presentatrice Dieuwertje Blok.

Zij doet veel voor de doelgroep o.a. in het jaarlijkse TV programma Knoop Gala en natuurlijk bij het Sinterklaas Journaal, waar heel Nederland vanaf half november elk jaar, haar van kent.

Helaas kon Dieuwertje tijdens het NK 2017 door trieste omstandigheden NIET aanwezig zijn, maar dat maakte zij dit jaar goed.

Met een warm applaus werd zij op de dansvloer begroet en SDN penningmeester David Simon, gaf haar de Award 2017, nadat hij een uitgebreid verhaal over Dieuwertje had verteld. Een prachtig beeldje, oorkonde en een boeket bloemen werden aan Dieuwertje uitgereikt die in haar dankwoord haar trots en waardering voor de G klassers niet onder stoelen of banken stak.

Uitgebreid nam ze de tijd om met heel veel dansers op de foto te gaan.

Het waren hartverwarmende momenten die nog lang in het geheugen zullen blijven staan.

Er was echter nog een enorme “surprise” nl. dat er een extra Lucille werd uitgereikt voor 2 geweldige vrijwilligers; Hans & Jose Mourik, drijvende krachten achter de NK’s in 2017 en 2018 in Geldrop welke zij samen met hun bestuur en een groot aantal andere vrijwilligers zo schitterend organiseerden.

Cor v.d. Stroet reikte de oorkonde en het beeldje aan een verbouwereerd echtpaar Mourik uit, die er zichtbaar blij en ontroerd mee waren.

De Dikdakkers
Het ene hoogtepunt na het andere ! zoals elk jaar het geval is, had de organisatie nu wederom gezorgd voor een intermezzo met een bekende artiest en dat waren er dit jaar TWEE; De Dikdakkers die het feest nog groter maakten met hun bekende hits “Het Vliegerlied” en “Cowboys en Indianen” en nog veel meer gezellige meezingers die uitnodigde tot een lange polonaise. Het was een heerlijke show waarbij het dak er af ging.

Finale en Latin American Show
Een korte lunchpauze en het was weer tijd voor het NK. Dave Teeuwen begon met een dans voor iedereen; Blame it on the Boogie! En iedereen kwam ontspannen de vloer op en af.

Het 2e deel van het NK kon beginnen en spannend werd het; de jury had nu tot taak om uit de geplaatste paren, 6 paren door te sturen naar de Grande Finales en voordat de uitslag hiervan bekend werd gemaakt kon de zaal genieten van een super show van de kersverse meervoudig Nederlands Kampioenen Allround Glenn Feddema & Maite Verheyden.

De Latin American dansen werden tot in de perfectie uitgevoerd en zij kregen dan ook een welverdiend ovationeel applaus.

Open Chachacha Cup en een breakdance show
Naast het NK was er dit jaar opnieuw een wedstrijd Chachacha met als prijs de SDN CUP.

De dansvloer stroomde weer vol met de paren die hieraan deelnamen. De heupen gingen lekker los en de jury zocht her ook de 6 beste dansparen uit voor de Grande Finale.

Tijd nu voor Breakdance; wat een wervelende show gaf Glenn Nugteren.

De zaal keek ademloos to en stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken; het welverdiende applaus nam de breakdancer dan ook graag in ontvangst.

Grande Finales
De spanning was om te snijden toen Henk Peter Vos de finales bekend maakte van de verschillende klassen (Duo I + II en Combi I + II)

Gejuich, geklap en tranen, dat hoort bij de spanning van de wedstrijd. Henk Peter maakte bekend dat iedere deelnemer naar huis ging met een medaille die hen o.a. door de juryleden en vele vrijwilligers van Samen Zijn om de nek werd gehangen.

De finalisten haalden nog eens alles uit de kast, aangemoedigd door familie en supporters en de wethouder van de Gemeente Geldrop, die de hele dag aanwezig was.

De jury had de taak om de paren te plaatsen van 1 t/m 6; voor de nrs. 1,2,3 waren er bekers, voor de nrs. 4,5,6 een oorkonde en daar werd om gestreden, en hoe !

Na deze 4 heerlijke finales, kwamen ook de Chachacha finalisten aan bod, waarna het weer tijd was voor ontspanning tot aan de Ceremonie Protocollaire.

Dave Teeuwen nu vermomd als VOGEL vond het tijd worden voor de Vogeltjesdans die iedereen dan ook enthousiast mee deed.

Ceremonie Protocollaire
Spanning in de zaal! Het 3 treden podium stond klaar, de Nederlandse driekleur wapperde en de finalisten stonden allemaal op de dansvloer.

De nrs. 1 in de 4 klassen mogen zich een jaar lang Kampioen van Nederland noemen, maar wie zouden het zijn?

De spanning opbouwend begin Henk peter Vos bij de nr. 6 en zo naar “boven”

Kampioen werden de volgende paren;

CCC Trophy

 1. Tim Spruijt – Kenya Koene (Helmond)
 2. Niek Eimers – Linda Sandee (Maarsen)
 3. Gert-Jan Koolard – Anne Salome (Roosendaal)

Duo I

 1. Enrico Pos – Maroeska Sequeira Branco (Lelystad)
 2. Emiel Bartnig – Nathalie van de Klift (Veenendaal)
 3. Rutger Messerschmidt – Marloes de Rooij (Roosendaal)

Duo II

 1. Joyce Krieg – Leonie Hogendoorn (Woerden)
 2. Omar Jaballah – Monique van Eck (Veenendaal)
 3. Philp Borst – Rebecca Kok (Sassenheim)

Combi I

 1. Tim Spruijt – Kenya Koene (Helmond)
 2. Gert Jan Koolaard Anne Salome (Roosendaal)
 3. Niek Eimers – Linda Sandee (Maarsen)

Combi II

 1. Gert Jan Koolaard – Krista van den Bergh (Roosendaal)
 2. Wolter Piek – Ina Kuiers (Meppel)
 3. Joyce Krieg – Carla Stolwijk (Woerden)

Nadat voor de kampioenen het Wilhelmus werd gespeeld was dit NK 2018 officieel en stijlvol afgesloten. Foto’s werden er veel genomen en onze officiële NK fotograaf Rob de Lang heeft zijn foto’s geplaatst op www.facebook.com/delavriemedia

De foto’s mogen vrij worden gebruikt, waarvoor dank aan Rob de Lang.

In zijn slotwoord bedankte Stichting-voorzitter Cor van de Stroet namens het bestuur van de Stichting Danssport op maat Nederland SDN de vele vrijwilligers en het bestuur van Speciale Dansschool Samen Zijn voor de uitmuntende organisatie en de prettige mede- en samenwerking.

Ook de presentatie Henk Peter Vos en het entertainment team o.l.v. Dave Teeuwen, alsook de discjockey Stefan Nijemeijer kregen naast een cadeautje ook een welverdiende pluim.

De juryleden werden eveneens niet vergeten en gingen met een cadeau en bloemen naar huis.

Om precies 16.oo uur kwam een einde aan weer een gedenkwaardig NK en Cor v.d. Stroet wenste allen wel thuis en tot volgend jaar bij het 13e Nederlandse Kampioenschap.

Waar dat zal worden georganiseerd is nog niet bekend, maar de aangesloten groepen van de Stichting Danssport op maat Nederland kunnen zich kandideren, waarna het bestuur een keuze zal maken en de aangesloten groepen bij het begin van het dansseizoen 2018/2019 zal informeren over datum en plaats.